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Dear Mr. Levin: 

I am responding to your letter dated November 23,2010, from you and your colleagues 
requesting that we review our position that the costs of breast pumps and other 
breastfeeding supplies do not qualify as medical care expenses reimbursable under a 
flexible health spending account. 

After reviewing this matter, we have concluded that breast pumps and supplies that 
assist lactation are medical care under section 213(d) of the Internal Revenue Code 
(the Code) because they are for the purpose of affecting a structure or function of the 
body of the lactating woman. Therefore, if taxpayers meet the remaining requirements 
of section 213(a) of the Code, expenses they paid for breast pumps and supplies that 
assist lactation are deductible medical expenses. These expenses will qualify as 
medical care expenses reimbursable under a flexible health spending account. 

We will include these conclusions in Announcement 2011-14, which we will publish in 
Internal Revenue Bulletin 2011-8. The next revision of Publication 502, Medical and 
Dental Expenses, will also include this information. 

I hope this information is helpful, and thank you for taking the time to write on this 
important matter. I am sending your colleagues a similar letter. If you have any 
questions, please contact me or have your staff contact Floyd Williams, Director, 
Legislative Affairs, at (202) 622-4725. 




